Background Image

Jak si správně vychutnat whisky?

Co se vám vybaví když slyšíte slovo whisky? Někomu její typická chuť. Jinému možná jazzového pianistu, který o přestávce v ruce třímá sklenici s ledem a jeho oblíbeným alkoholickým nápojem – whisky!

Ať už jste whisky ochutnaly jednou nebo si jí dáte častěji, je dobré vědět jak si vychutnat kvalitní whisky správným způsobem.

Pár tipů a doporučení se dočtete na následujících řádcích.

Led – ano nebo ne?


Whisky s ledem? Jasně! No, ve skutečnosti whisky nejlépe chutná pokud má pokojovou teplotu. Na druhou stranu přidání vody se zvýrazní aroma. Odborníci při degustaci vychutnávají svou whisky půl na půl s vodou.

Na ex! To snad raději ne.


Whisky se opravdu vychutnává, není to vodka. Pokud máte kvalitní whisky, je třeba si ji vychutnat. Nechte nápoj v ústech rozplynout. Skleničku whisky nepijte ani hodinu ani vteřiny.

Poprvé a naposledy


Různé whisky mají rozmanité chutě. Najít tu, která vám bude opravdu chutnat proto vyžaduje zkoušení. Samozřejmě máte velký výběr. Například první volbou může být Skotská whisky, Irská, ale také Americká whisky. Důležité jsou při pití první vteřiny, potom už se vlivem etanolu přestane náš jazyk tak dobře vnímat chuťové niance.

Ach ta vůně…

Čich je při degustaci a popíjení obecně mnohem důležitější pro vnímání chuti, než si možná myslíte. Je to celých 80% zbytek, tedy 20% nám řekne chuťové buňky na jazyku. Proto je důležité ke sklence whisky přivonět a dát průchod jejímu aroma.

Správná sklenička

Typická whiskovka není nejvhodnější, i když vypadá stylově. Mnohem lépe se chuť udrží ve sklenici s tenkým sklem i uzavřenějším hrdlem. V baru se však většinou whisky podává v klasické sklenici se silným dnem.

Žádné komentáře

Přidat komentář

Odkaz ke změně hesla Vám bude odeslán na email